×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van dakisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dakisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

EPS dakisolatie: overzicht, voordelen & nadelen, prijs

EPS, voluit geëxpandeerd polystyreen, staat ook wel bekend als piepschuim of isomo. Het is een schuim dat gevormd wordt door de menging van styreen (een aardolieproduct), pentaan (een gas) en stoom. De met lucht gevulde korrels wordt in metalen vormen geplaatst en verhit, waardoor de korrels aan elkaar gaan klitten.

Als isolatiemateriaal biedt EPS enkele interessante voordelen, maar ook wel enkele belangrijke nadelen. Laten we ze even overlopen.

In dit artikel:

EPS dakisolatieplaten

Voordelen en nadelen van EPS als dakisolatie

+ EPS bestaat voor 98% uit lucht, wat een hele goede thermische isolator is. Bovendien maakt dit het isolatiemateriaal heel licht, waardoor het makkelijker te versnijden en te plaatsen is.

+ EPS is vochtbestendig. Het wordt niet aangetast door water of vocht, waardoor EPS in vele toepassingen gebruikt kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld EPS isolatieplaten op de markt die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van omkeerdaken, dus hellende daken langs de buitenkant.

+ EPS heeft een lager isolerend vermogen dan andere kunststof isolatiematerialen, maar is daarom ook goedkoper. Over het algemeen is de prijs/kwaliteitsverhouding van EPS vrij goed.

+ EPS is een kunststof isolatiemateriaal, en ook hier dient aardolie als een grondstof in het productieproces. Niettemin blijft het materiaalverbruik vrij gering. EPS bestaat immers voor slechts 2% uit polystyreen, de andere 98% bestaat uit lucht. Het milieuvervuilende karakter van EPS is dus lager dan bij andere kunststof isolatiematerialen.

+ EPS is een duurzaam isolatiemateriaal. Ook op lange termijn behoudt het nog steeds zijn isolerende eigenschappen. Dat komt vooral omdat het niet wordt aangetast door weersinvloeden, zoals vocht. Bovendien is het geen voedingsbodem voor planten en mossen, is het schimmelbestendig en rot het niet.

EPS isolatie plat dak

Van alle kunststof isolatiematerialen heeft EPS één van de hoogste lambda waardes. In vergelijking met bijvoorbeeld PUR of PIR heeft EPS een hogere lambda waarde, en dus een lager isolerend vermogen. De lambda waarde van EPS is vergelijkbaar met die van isolatiematerialen op basis van minerale wollen, zoals glaswol en rotswol. De lagere isolatiewaarde betekent in de eerste plaats dat je dikkere isolatieplaten zal moeten plaatsen, waardoor je aan woonruimte moet inleveren.

Over het algemeen is EPS een brandveilig materiaal, al hangt het brandgedrag af van de stoffen die gebruikt worden om de EPS-parels te binden tijdens het productieproces. Laat je hierover dus zeker goed informeren.

EPS is biologisch niet afbreekbaar. Maar het kan wel eenvoudig gerecycleerd worden aangezien het een monomateriaal is.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


Hoe EPS dakisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

EPS heeft als voordeel dat het een heel veelzijdig isolatiemateriaal is. Het kan voor verschillende toepassingen worden ingezet. Zo kan je EPS isolatieplaten uiteraard inzetten voor het isoleren van hellende daken langs de binnenkant, maar EPS is ook te gebruiken bij buitentoepassingen. Zo kunnen hellende daken ook langs de buitenkant worden geïsoleerd met EPS. Laten we alle toepassingen eens overlopen.

EPS plat dak

Hellend dak langs binnen isoleren

Een hellend dak isoleren langs de binnenkant met EPS is heel eenvoudig, en vergelijkbaar met het isoleren via andere isolatiematerialen. EPS platen dienen tussen de kepers van het hellend dak aangebracht te worden. Zoals als gemeld bij de voordelen, is EPS een heel licht materiaal en dus makkelijk te versnijden. Snij de EPS isolatieplaten dus met die breedte dat ze perfect tussen de kepers passen. Het is belangrijk om tot op de millimeter juist te snijden, om koudebruggen tussen het isolatiemateriaal en de kepers te vermijden. Bevestig de isolatieplaten aan het dakbeschot met behulp van montagelijm.

Hoewel EPS een vochtbestendig isolatiemateriaal is, raden we toch aan om een dampscherm te plaatsen aan de warme kant van de isolatielaag. Hierdoor kan er geen condensatie ontstaan in de isolatielaag. EPS is immers vochtbestendig, maar ook dampopen. Dankzij het dampscherm zullen dampen dus niet tot bij de isolatielaag kunnen geraken.

Om de isolatielaag optimaal te beschermen, werk je het hellend dak verder af via gipskartonplaten. Deze platen vormen als het ware de laatste laag voor de verdere afwerking. Deze gispkartonplaten kan je dan verder nog afwerken door ze te schilderen of te behangen.

EPS isoleren hellend dak langs de binnenkant

Hellend dak langs buiten isoleren

Aangezien EPS nagenoeg geen vocht opneemt, is het ook geschikt voor buitentoepassingen. Zo kan je EPS dus ook gebruiken om een hellend dak langs de buitenkant te isoleren. Het plaatsingsproces verloopt nagenoeg identiek met dat van andere isolatiematerialen.

Beginnen doe je door een dampremmende laag aan te brengen op de bovenkant van het onderdak. Deze dampremmende folie zal dampen afkomstig van binnenin tegenhouden. EPS is immers een dampopen isolatiemateriaal.

Na het aanbrengen van de dampremmende laag is het tijd om de isolatielaag te leggen. Moet je slechts een kleine dakoppervlakte isoleren, dan kies je best voor kleine isolatieplaten. Leg de isolatieplaten naast elkaar, en probeer de kieren tussen de platen zo klein mogelijk te houden, om koudebruggen te vermijden. Kies eventueel voor isolatieplaten met een sponning of tand en groef randafwerking. Deze isolatieplaten kunnen als het ware in elkaar geklikt worden, en dit zorgt voor een verhoogde luchtdichtheid. Heb je toch kieren tussen de platen, dan kan je deze eventueel opvullen met PUR isolatie. De platen kunnen aan het dakbeschot bevestigd worden via montagelijm of via schroeven. Let wel op dat je geen gaten maakt in de dampremmende laag onder de isolatielaag.

Ook langs de bovenkant van de isolatielaag breng je best nog een vochtwerende folie aan. Op die manier wordt je isolatiemateriaal op een optimale manier beschermd, en dit komt de duurzaamheid ervan alleen maar ten goede. Na het aanbrengen van deze tweede vochtwerende laag, kan je je dak nog verder afwerken met de dakbedekking, zoals bijvoorbeeld dakpannen.

Lees meer over het isoleren van een hellend dak.

EPS dakisolatie

Plat dak isoleren

Hoewel EPS een vrij licht isolatiemateriaal is, kan het ook gebruikt worden voor het isoleren van platte daken. Zelfs licht en intensief beloopbare platte daken kunnen via EPS isolatieplaten geïsoleerd worden. Veelal zijn EPS isolatieplaten voor platte daken beschikbaar op de markt onder de vorm van universele dakelementen. Zo zijn deze dakelementen bijvoorbeeld al voorzien van vochtwerende folies en soms ook al van dakbedekking. Een voorbeeld hiervan zijn de sandwichplaten van Kingspan Unidek.

Ook met EPS dakisolatie heb je verschillende mogelijkheden inzake dakconstructieopbouw. Zo kan je bij een EPS isolatielaag kiezen voor een geballaste dakbedekking, een mechanische bevestigde dakbedekking of zelfs een volledig gebrande dakbedekking. Niet elke isolatieplaat is echter geschikt voor elke oplossing, dus informeer je goed bij de installateur welke mogelijkheden je hebt.

Lees meer over het isoleren van een plat dak.

Kingspan Unidek plat dak

Zoldervloer isoleren

EPS isolatieplaten kunnen ook gebruikt worden om een zoldervloer te isoleren. Net zoals bij het isoleren van een hellend dak langs de binnenkant, moeten de EPS isolatieplaten tussen de kepers van de zoldervloer geplaatst worden. Zorg er ook hier voor dat de isolatieplaten perfect tussen de kepers passen. Maak gebruik van het feit dat EPS een licht isolatiemateriaal is om de isolatieplaten perfect op maat te versnijden.

Nadat de isolatieplaten zijn geplaatst, kan je de vloer verder afwerken met een vloerbedekking naar keuze. Over het algemeen gaat EPS samen met alle soorten vloerbedekking.

Lees meer over het isoleren van de zolder.

EPS zoldervloer

EPS isolatiemerken

EPS is een wijdverspreid materiaal, en dus is het niet zo verwonderlijk dat er verschillende merken zijn die EP isolatieplaten op de markt brengen. Een belangrijk merk van EPS isolatieplaten is Kingspan Unidek. Hun dakisolatieplaten kunnen toegepast worden voor het isoleren van zowel hellende als platte daken. Ook Jackon brengt EPS isolatieplaten op de markt.

Kingspan Unidek

Kingspan Unidek

Bij Kingspan Unidek vind je dakelementen in het assortiment, die toegepast kunnen worden bij zowel hellende daken als platte daken. Je vindt er zogenaamde sandwichplaten, waarbij het EPS isolatiemateriaal tussen de andere lagen van de dakopbouw is ingebouwd. In het assortiment zijn zeer stevige isolatieplaten te vinden, die zelfs kunnen geplaatst worden bij zwaar beloopbare daken.

Jackon Insulation

Jackon plat dak

Ook bij Jackon Insulation zijn, naast XPS isolatieplaten, ook EPS isolatieplaten te vinden. Er zijn isolatieplaten te verkrijgen voor zowel het isoleren van hellende daken, als het isoleren van platte daken.

Prijs van EPS dakisolatie

EPS is vergelijkbaar met XPS, en valt dan ook in dezelfde prijsklasse als XPS isolatie. Dat wil zeggen dat de prijzen per vierkante meter variëren van 6 euro tot 60 euro, uiteraard afhankelijk van de dikte.

Van alle isolatiematerialen op basis van kunststof behoort EPS hiermee, samen met XPS, tot de goedkoopste. De lambda waarde ligt evenwel hoger dan andere kunststof isolatiematerialen, zoals PIR en PUR, wat wil zeggen dat EPS een lager isolerend vermogen heeft.

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Op zoek naar een aannemer die je kan helpen bij het plaatsen van dakisolatie? Wij kunnen je een handje helpen bij je zoektocht. Vul onderstaand formulier in, en op basis van jouw gegevens gaan wij op zoek naar geschikte specialisten in jouw regio. Zij zullen je elk een offerte op maat voorleggen, zodat je rustig kan vergelijken. Ga in zee met de specialist die je de beste offerte voorlegt.

Toch geen goede offerte ontvangen? Geen paniek, alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend. Niets te verliezen dus.


dakisolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes