×
×

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten plaatsen van dakisolatie? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste specialisten in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dakisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Hoe kan je een dak isoleren zonder onderdak?

Wanneer men het heeft over het plaatsen van dakisolatie, dan dringt men er vaak op aan om aan de warme kant van de isolatie een dampscherm te plaatsen. Dit dampscherm is een folie dat de isolatie beschermt tegen damp en condensatie dat afkomstig is van binnenin de woning. Vocht kan immers het isolatievermogen van sommige isolatiematerialen, vooral minerale wollen, flink verminderen.

Maar net zoals je isolatie langs de warme zijde moet beschermen tegen vocht, moet je dat ook doen aan de koude zijde. Die bescherming wordt meestal geboden door een onderdak. Meestal, want zeker in oudere woningen komt het wel eens voor dat er simpelweg geen onderdak aanwezig is.

In dit artikel:

onderdak

Wat is een onderdak?

Is er geen onderdak, dan kunnen wind en neerslag het houten dakgeraamte aantasten, waardoor na vele jaren houtrot kan ontstaan

Maar beginnen doen we bij het begin. Wat is een onderdak? Om je spantendak of gordingendak te beschermen tegen weersomstandigheden, zoals wind en neerslag, zal tussen je dakbedekking en houten dakgeraamte een beschermende laag worden geplaatst, het onderdak. Deze beschermende laag bestaat meestal uit een laag folie, die vocht en wind zal tegenhouden.

Is er geen onderdak, dan loop je het risico dat wind en neerslag het houten dakgeraamte zullen aantasten, waardoor na vele jaren houtrot kan ontstaan. We hoeven je niet te vertellen dat dit de stabiliteit van het dak in gevaar brengt.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


Isoleren zonder onderdak

Heb je geen onderdak, maar wil je toch je dak isoleren, dan loop je ook hier het risico dat weersomstandigheden het isolatievermogen van je isolatiematerialen zullen aantasten, zeker wanneer je kiest voor minerale wollen als isolatie. Isoleren zonder onderdak is dus mogelijk, maar zeker niet verstandig.

Hoe los je dit op? Wel, je hebt de keuze tussen verschillende mogelijkheden. Laten we ze even overlopen.

Onderdak aanbrengen via de buitenkant

De eerste oplossing is de meest voor de hand liggende: alsnog een onderdak aanbrengen, via de buitenkant van het dak. Deze methode impliceert dat je de dakbedekking van het dak verwijdert, en dat je een onderdak aanbrengt.

Het spreekt voor zich dat dit de meest omvangrijke methode is. Deze methode is dan ook enkel aan te raden wanneer je sowieso al van plan bent om een nieuwe dakbedekking aan te brengen. Een onderdak aanbrengen via de buitenkant zal dan ook enkel een interessante methode zijn wanneer het kadert binnen een groter renovatieproject. Pas deze methode zeker niet toe wanneer het enkel de bedoeling is je isolatie beter te laten renderen, want dat is de grote investering niet waard.

Onderdak aanbrengen

Onderdak aanbrengen langs de binnenkant

Indien je dakbedekking nog perfect in orde is, dan zou het zonde zijn om dit te moeten verwijderen, enkel en alleen voor het aanbrengen van een onderdak. In dit geval kan je dan opteren voor een tweede methode: het aanbrengen van het onderdak langs de binnenzijde van het dak.

Bij deze methode wordt het onderdak langs de warme zijde van het houten dakgeraamte geplaatst. Het onderdak wordt dus onder de kepers van het dak aangebracht. Vervolgens wordt het dak verder afgewerkt volgens de traditionele isolatiemethode. Onder het onderdak wordt de isolatielaag aangebracht, met daaronder nog een dampscherm.

Dörken onderdak

Welke onderdakmaterialen gebruiken?

Bij het aanbrengen van een onderdak heb je de keuze tussen verschillende materialen. Meestal wordt er gekozen voor folies of voor platen.

Folies

Kies je voor een folie, dan heb je bovendien nog een de keuze uit meerdere types folie. Soms wordt plastic folie gebruikt als winddicht scherm op het dak. Plastic folie houdt de wind tegen, maar heeft als nadeel dat het dampdicht is, en weinig UV-bestendig. Micro-geperforeerde folie is ook slechts weinig dampopen. Het laat de dampen die in de isolatielaag zitten nauwelijks ontsnappen, waardoor je met een vochtprobleem kan komen te zitten. Bovendien bestaat de kans dat de perforaties in de folie kunnen dichtslibben.

Wil je toch een folie gebruiken als onderdak, dan kies je best voor een micro-poreuze folie of een monolithische folie. Vooral die laatste biedt enkele interessante eigenschappen. Zo is deze folie volledig luchtdicht, maar toch dampopen. Dit wil zeggen dat er geen lucht van buiten naar binnen kan, maar dat de dampen wel van binnen naar buiten kunnen ontsnappen. En dit is exact de functie van een onderdak.

Delta Maxx Plus

Aanbieders van onderdakfolies zijn oa. Dörken, Klöber en Pro Clima.

Platen

Ook indien je kiest voor platen als onderdak, heb je de keuze uit verschillende types. Vezelcementplaten (“Menuiserite”) zijn onderling niet winddicht, en zijn redelijk dampopen. Oudere platen kunnen sporen van asbest bevatten. Dubbelwandige kunststofplaten (“biplex”) zijn onderling niet winddicht, zijn maar beperkt dampopen ondanks de kleine perforaties die ze bevatten, en zijn niet zo bestendig tegen UV stralen. Qua winddichtheid scoren houtvezel onderdakplaten het beste. Ze zijn volledig dampopen, en hebben ook nog eens een isolerende eigenschap, waardoor ze problemen met koudebruggen vermijden.

Celit onderdak

Bekende merken van onderdakplaten zijn oa. Eternit en Celit.

Gratis offertes voor het plaatsen van dakisolatie

Van plan om je dak te isoleren? Ga er niet zomaar vanuit dat het goedkoper is om je dakisolatie zelf te plaatsen. Dankzij premies en het lagere BTW-tarief komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvende offertes aan bij meerdere dakspecialisten in de buurt. Vergelijk hun prijzen, en reken uit hoeveel je kan besparen. En denk eraan, plaatsing door een erkend aannemer levert je hogere premies op.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakisolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes