Een plat dak isoleren vergt een hele andere aanpak dan het isoleren van een hellend dak. Bij het isoleren van een plat dak kan je kiezen uit enkele verschillende technieken, waarbij de ene techniek al wat interessanter is dan de andere. In dit artikel overlopen we deze technieken, en bespreken we de voordelen en nadelen van elke techniek.
In een eerste methode zal men het plat dak isoleren langs de binnenzijde. Dit betekent dat de dakconstructie zelf dus buiten de isolatieschil valt, en dat deze dus ‘koud’ blijft, aangezien het niet mee wordt geïsoleerd.
Het isoleren volgens de ‘koud dak’-methode wordt over het algemeen afgeraden, aangezien de dakconstructie in dit geval wordt blootgesteld aan grote temperatuurverschillen. Zo zal het bijvoorbeeld uitzetten bij warm weer, en krimpen bij koud weer. Dit kan op termijn voor scheuren en barsten zorgen in de dakconstructie, wat de stabiliteit ervan ondermijnt.
Wanneer het isolatiemateriaal aan de binnenkant wordt aangebracht, zal het bovendien ook worden blootgesteld aan de condensatie en dampen in de woning zelf. Wanneer isolatie als gevolg hiervan te vochtig wordt, zal het veel isolatievermogen verliezen. Bovendien kunnen er vochtproblemen ontstaan in de dakconstructie, wat weer implicaties heeft voor de stabiliteit van het dak.
Voor het isoleren langs de binnenkant worden vaak dezelfde isolatiematerialen gebruikt als bij het isoleren van hellende daken. Minerale wollen, zoals glaswol en rotswol, worden veelvuldig gebruikt voor het isoleren van een plat dak langs de binnenzijde. Ook kunststof isolatieplaten zijn in dit geval een interessant isolatiemateriaal.
Bij de ‘warm dak’-methode zal de dakconstructie wel worden opgenomen in de isolatieschil. In dit geval zal de isolatie dus aan de buitenzijde van het dak aangebracht worden. Bovenop de isolatielaag zal dan nog een waterwerende laag worden gelegd, zoals bijvoorbeeld rubber, EPDM of roofing.
Het voordeel bij deze methode is dat de dakconstructie veel minder wordt blootgesteld aan temperatuurschommelingen. De dakconstructie zal dus niet meer krimpen of uitzetten als gevolg van koud of warm weer, wat het risico op barsten of scheuren verkleint.
Meer nog, de dakconstructie zal in dit geval zelfs fungeren als warmtebuffer. Het slaat de warmte op doorheen de dag, en geeft die warmte ’s avonds terug af wanneer het begint af te koelen in de woning.
Isolatiematerialen die interessant zijn in deze methode zijn vaak harder van aard, in tegenstelling tot de minerale wollen. Voor het isoleren van een plat dak langs de buitenzijde kan je bijvoorbeeld gebruik maken van harde geëxtrudeerde polystyreenplaten, of XPS-platen. Ook PIR-platen worden vaak gebruikt voor het isoleren van platte daken langs de buitenkant.
In een laatste methode om je plat dak te isoleren kan je zelfs nog een stapje verdergaan. Zo zal je in deze methode niet enkel de dakconstructie mee isoleren, maar ook nog eens de waterwerende laag van rubber EPDM of roofing. De isolatielaag zal hier dus nog bovenop gelegd worden. Bovenop de isolatielaag komt dan nog een bijkomende balastlaag, die kan bestaan uit bijvoorbeeld grind, hout of tegels.
Deze methode wordt vaak toegepast bij daken die frequent belopen worden, zoals een dakterras of balkon. Het spreekt voor zich dat je in deze methode vooral gebruik moet maken van drukvaste en weersbestendige isolatie. Kies daarom voor harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen), polyisocyanaat isolatieplaten of harde geëxpandeerde polyurethaanplaten (PUR-platen)
In bepaalde gevallen wil men een plat dak na-isoleren, omdat de bestaande isolatie niet meer voldoet aan de bestaande normen. In dit geval is er dus al isolatie aanwezig onder de bestaande dakbedekking (warm plat dak), maar zal men bovenop de dakbedekking een nieuwe isolatielaag aanbrengen, volgens het omgekeerd dak principe. Hierdoor komen er dus eigenlijk twee isolatielagen, en worden de voordelen van het warm dak principe en het omgekeerd dak principe dus ook gecombineerd. Het duodak principe is daarom ook de meest interessante op vlak van prestaties.
Welke methode je ook kiest, een plat dak isoleren is echt specialistenwerk. Zeker wanneer je je dak langs de buitenkant isoleert, moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo moet de waterafvoer perfect verlopen om vochtproblemen te vermijden. Ook moet je rekening houden met bestaande opkanten.
Voel je je toch niet zeker over je klusserscapaciteiten, dan doe je best een beroep op een isolatiespecialist. Bovendien kan hij je advies geven over welke methode het meest is aangeraden in jouw geval.
Dakisolatie plaatsen lijkt makkelijk, en je denkt er misschien aan om het zelf te doen. Zo kan je immers besparen op de kosten, denk je al snel. Wel, niet altijd. Door je dakisolatie te laten plaatsen door een erkend aannemer, krijg je immers meer premies, waardoor de totale kostprijs in vele gevallen zelfs lager uitvalt.
Hoeveel kost zo'n erkend aannemer juist? Vul onderstaand formulier in, en je ontvangt meteen offertes van diverse specialisten in jouw regio. Vergelijk de offertes die je krijgt, en betaal steeds de laagste prijs.
Bovendien zijn alle offertes die je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.