×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dakisolatie-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Kan ik over bestaande dakisolatie heen isoleren?

Wanneer het buiten koud is, willen we allemaal dat onze huizen zo warm en knus mogelijk zijn, zonder dat we een fortuin aan stookkosten uitgeven. Goede isolatie is hierbij cruciaal, vooral als het gaat om het dak. Maar wat als je huis al dakisolatie heeft die verouderd of niet meer efficiënt is? Is het mogelijk om over bestaande dakisolatie heen te isoleren? In dit artikel duiken we in deze vraag en bieden we praktische inzichten en tips.

De noodzaak van goede dakisolatie

Voordat we de mogelijkheden van het isoleren over bestaande isolatie verkennen, laten we even kort stilstaan bij waarom dakisolatie zo belangrijk is. Dakisolatie speelt een cruciale rol in de energie-efficiëntie van je huis. Warme lucht stijgt op en zonder goede isolatie gaat veel van deze warmte verloren via het dak. Dit zijn enkele voordelen van goede dakisolatie:

Bestaande isolatie beoordelen

Voordat je besluit over de bestaande isolatie heen te isoleren, is het belangrijk de huidige staat van de isolatie te beoordelen. Let op de volgende punten:

Als de bestaande isolatie nog in goede staat is en aan de huidige normen voldoet, kun je overwegen om hier overheen te isoleren. Is de isolatie echter beschadigd of verouderd, dan is het vaak beter deze eerst te verwijderen of te repareren.

Opties voor het isoleren over bestaande isolatie

Er zijn verschillende manieren om over bestaande isolatie heen te isoleren, afhankelijk van het type dak en de huidige isolatie:

  1. Binnenzijde dak: Bij isolatie aan de binnenzijde kun je kiezen voor het aanbrengen van een extra isolatielaag op de bestaande isolatie. Dit is een relatief eenvoudige en kostenefficiënte methode, maar het kan wel invloed hebben op de binnenruimte.
  2. Buitenzijde dak: Isolatie aan de buitenzijde is een optie bij schuine daken. Dit vereist het aanbrengen van isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakbedekking, gevolgd door nieuwe dakbedekking. Deze methode is duurder en complexer maar heeft geen invloed op de binnenruimte.
  3. Isolerende dakpannen: Een innovatieve optie zijn isolerende dakpannen die over de bestaande dakbedekking gelegd kunnen worden. Dit biedt zowel isolatie als een nieuwe uitstraling voor je dak.

Overwegingen

Wanneer je besluit over bestaande isolatie heen te isoleren, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

Praktische tips

Hier zijn enkele praktische tips voor het isoleren over bestaande isolatie:

Tabel: Vergelijking van isolatiematerialen

Isolatiemateriaal Warmteweerstand (m²K/W) Voordelen Nadelen
Glaswol 1,3 - 1,7 Goedkoop, makkelijk te plaatsen Irritatie bij aanraking
Steenwol 1,3 - 1,7 Brandveilig, geluidsisolerend Zwaarder dan glaswol
PIR 2,5 - 7,0 Hoge isolatiewaarde, dunne platen mogelijk Duurder dan minerale wol
EPS 0,030 - 0,038 W/(m·K) Lichtgewicht, waterafstotend Lagere isolatiewaarde per dikte

Het isoleren over bestaande dakisolatie kan een effectieve manier zijn om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren, mits zorgvuldig uitgevoerd. Door de juiste materialen te kiezen en rekening te houden met ventilatie en gewicht, kun je genieten van een warmer, comfortabeler huis en lagere energiekosten.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan

Heb je het juiste isolatiemateriaal gevonden? Ben je overtuigd van de dikte, en van de kwaliteit van een bepaald merk? Dan is het tijd om in actie te schieten! Vraag snel meerdere offertes aan bij installateurs in jouw regio, volledig gratis en vrijblijvend! Vergelijk de prijzen van de verschillende specialisten, en kies er de juiste uit!


dakisolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes